عایق کاری لوله به عنوان یک روش حفاظتی اهمیت بالایی دارد. این کار با دو هدف صرفه جویی در انرژی و حفاظت از لوله در برابر شرایط محیطی انجام میگیرد. گاهی سیالی که در لوله جریان مییابد، به دلایل مختلفی مثل هزینه تولید بالا و یا کم بودن منابع تولید، بسیار حائز اهمیت است. این دلایل به اهمیت عایق کاری لوله میافزاید. لولهها جز بسیار مهمی از سیستمهای صنعتی و خانگی هستند که به منظور انتقال سیالات مورد استفاده قرار میگیرند.
از آنجا که لولهها به ویژه لولههای فولادی معمولا در معرض رطوبت، هوا و سایر عوامل خورنده قرار دارند، خوردگی و زنگزدگی میتواند اثرات مخربی روی آنها داشته باشد. از طرف دیگر عوامل محیطی مانند سرما نیز میتواند باعث تخریب لولهها شود. این قبیل مشکلات میتواند هزینههای زیادی از نظر تعمیر و همچنین هدر رفت سیال داخل لوله ایجاد کند. از اینرو بحث حفاظت از لولهها در سیستمهای لوله کشی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. یکی از روشهای حافظت از لولههای صنعتی و ساختمانی استفاده از عایق کاری ست. حال در این مقاله به عایق کاری لولههایفولادی بورت جزئی خواهیم پرداخت.
هدف از عایق کاری لولههای فولادی
هدف از عایق کاری ایجاد یک لایه بین لوله و محیط خارج است. این عایق به دلایل مختلفی میتواند ایجاد شود که مهمترین آنها عبارتند از:
حفاظت از لولهها دربرابر یخزدگی که از جمله مشکلاتی که لولهها و به ویژه لولههای فولادی در ایام سرد سال با آن روبرو هستند یخزدگی مایع درون لوله و ترکیدگی آن است. ترکیدگی لوله و نشت مایع داخل آن خسارات و هزینههای زیادی را به همراه دارد و میبایست از لوله در برابر آن جلوگیری کرد. به کمک عایق کاری لولههای فولادی می توانیم از کاهش دمای لوله جلوگیری کنیم و به این ترتیب مانع از یخ زدن مایع داخل آن شویم. حفاظت لوله میتواند با هزینهی اندکی انجام شود و از خسارات سنگین جلوگیری کند.
حفاظت از لوله دربرابر خوردگی و زنگزدگی از دیگر اهداف عایق کاری لولههای فولادی میباشد. لولههای فولادی در هوای باز یا زیر خاک در معرض عوامل خورنده مانند هوا، رطوبت و نمکهای کلرید قرار دارند که در طولانی مدت می توانند باعث زنگزدگی و پوسیدگی لوله شوند. عایق کاری لولههای فولادی از تماس عوامل مخرب با لوله جلوگیری می کند و باعث افزایش طول عمر لوله می گردد.
سبب جلوگیری از هدررفت انرژی میشود. در بسیاری از موارد مایعی که درون لوله جریان دارد وظیفهی انتقال حرارت یا سرما را به عهده دارد. اختلاف دمای بین سیال داخل لوله و محیط اطراف باعث میشود تا بدلیل پدیدهی انتقال گرما، بخش قابل توجهی از انرژی در مسیر انتقال هدر برود .با انجام عایق کاری لولههای فولادی میتوان از هدررفت انرژی در مسیر انتقال جلوگیری کرد و دمای داخل لوله را تا رسیدن به مقصد حفظ نمود. این مساله میتواند نقش مهمی در کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری سیستم داشته باشد.
کاهش صدا و جلوگیری از لرزش لولهها هدف عایق کاری لولههای فولادی میباشد. حرکت مایعات درون لوله به دلیل فشار سیال میتواند در برخی موارد با سروصدا و لرزش همراه باشد که این مساله برای ساکنین و کسانی که در مجاورت لوله قرار دارند آزار دهنده است.استفاده از عایقهای صوتی در اطراف لوله میتواند نقش مهمی در کاهش صدا و همچنین لرزشهای ناشی از حرکت سیال داخل لوله داشته باشد.
جلوگیری از تماس با لوله از دیگر اهداف مهم در عایق کاری لولههای فولادی میباشد. در برخی موارد ممکن است مادهای که درون لوله در حرکت است دمای بسیار بالایی داشته باشد که لازم است از تماس کارکنان و افرادی که در مجاورت لوله فعالیت میکنند جلوگیری به عمل بیاید. این کار با عایق کاری لولههای فولادی می تواند انجام شود.
انواع عایق کاری لولههای فولادی
در این مقاله مروری خواهیم داشت به انواع روشهای عایق کاری لولههای فولادی. عایق کاری با اهداف مشخصی روی انواع لولههای فولادی درزدار و بدون درز فولادی انجام میشود. با توجه به اهدافی که برای عایق کاری لولههای فولادی گفته شد، عایقهایی که برای لولههای فولادی مورد استفاده قرار میگیرد را میتوان به سه دسته تقسیم بندی کرد.
عایقهای حرارتی: عایق حرارتی از آسیب دیدن لوله در برابر سرما و یخزدگی جلوگیری میکند.
عایقهای رطوبتی: عایق رطوبتی برای لولههای زیرزمینی و محیط خارج به کار می رود و از پوسیدگی و زنگزدگی لوله ممانعت به عمل میآورد.
عایقهای صوتی: برای لولههایی که دارای سروصدا و لرزش هستند از این نوع عایق استفاده میشود.
مزایای عایق کاری لولههای فولادی
عایق کاری لولهها مزایایی را به همراه دارد که مهمترین آنها به شرح زیر میباشد.
- بازده سیستم گرمایش یا سرمایش را افزایش میدهد.
- از خوردگی و پوسیدگی لولهها جلوگیری میکند.
- از ترکیدگی و نشت لوله جلوگیری میکند.
- باعث حذف صدا و لرزش لولهها میشود.
- از لولهها در برابر ضربه و آسیب محافظت میکند.
- با عایق کاری داخلی، لولهها نسبت به الکتریسیته ساکن داخل لوله عایق میشوند.
انواع روشهای عایق کاری لولههای فولادی
هنگامی که بحث عایق کاری لوله مطرح میشود ممکن است اولین چیزی که به ذهن برسد استفاده از یک عایق خارجی به دور لوله باشد. این نمونه از عایق کاری که بسیار متداول است را به عنوان عایق کاری لوله از بیرون میشناسند. در این روش سطح بیرونی لوله به کمک موادی که برای عایق کاری مورد استفاده قرار میگیرند پوشش داده میشود.
اما علاوهبر عایق کاری از بیرون، لولهها را میتوان در سطح درونی نیز عایق کاری کرد. عایق کاری درونی لوله باعث میشود تا مقاومت در برابر خوردگی در سطح داخلی لوله افزایش یابد همچنین حرکت سیال درون لوله نیز بهبود مییابد و با اصطکاک کمتری منتقل میشود.در ادامهی این مقاله درخصوص برخی از پوششهای متدوال برای عایق کاری درونی و بیرونی لولهها توضیحاتی ارائه خواهد شد.
انواع عایقهای بیرونی لولههای فولادی
عایق پشم شیشه
پشم شیشه از ذوب شیشه و تبدیل کردن آن به الیاف بسیار ریز تولید میشود. پشم شیشه در برابر آتش سوزی بسیار مقاوم است و همچنین عایق مناسبی در برابر حرارت و صوت به شمار میآید.
عایق پشم معدنی
پشمهای معدنی دستهای از مواد است که از ریسیدن الیافی که از سنگ یا مواد معدنی به دست میآید ساخته میشوند. از انواع پشمهای معدنی میتوان پشم سنگ و پشم سرباره را نام برد. پشم سنگ از سنگ بازالت به دست میآید و مقاومت بسیار زیادی در برابر آتش دارد. آسیبی به محیط زیست وارد نمیکنند و حساسیت زا نیست. ضمن ایجاد عایق حرارتی پشم سنگ، عایق صوتی نیز به شمار میآید.
پشم سرباره از ذوب سرباره کورههای آهن به دست میآید و از پرمصرفترین موادی است که برای ساخت عایق صوتی و حرارت به شمار میآید. استفاده از ضایعات کوره سرباره باعث بازیافت ضایعات میشود و همچنین هزینههای تولید عایق را کاهش میدهد.
عایق فوم های الاستومری انعطافپذیر
این دسته از عایقها فومهای نرمی هستند که از لاستیک و یا فومهای پلی اتیلن ساخته شدهاند. این فومها عایقهای سرد هستند و در برابر نفوذ بخار بسیار مقاوم میباشند. به کارگیری این فومها باعث میشود تا از چگالش سطحی جلوگیری شود به همین دلیل در سیستمهای سرمایش، لولهکشی و تهویه بسیار کاربرد دارد.عایقهای الاستومری در مقایسه با پشم شیشه یا پشم سنگ گرانتر هستند اما به دلیل مقاومت بیشتر برای استفاده در دماهای پایین مناسب ترند.
انواع عایقهای درونی لولههای فولادی
استفاده از عایق داخل لولهای فولادی مزایای زیر را به همراه دارد:
- ایجاد سطحی صاف داخل لوله
- کاهش مقاومت سیال
- کاهش جریان مقاومت
- افزایش جریان سیال
- جلوگیری از پوسته پوسته شدن و خوردگی لوله
- جلوگیری از رشد میکروارگانیسم
- جلوگیری از گرفتگی لوله
- ممانعت از ایجاد الکتریسیته ساکن در سطح لوله
برخی از انواع عایقهایی که به عنوان پوشش داخلی لولهها به کار میروند عبارتند از:
- پوشش پودر اپوکسی لولههای حفاری
- پوشش اپوکسی ضد الکتریسیته ساکن
- پوشش پودر اپوکسی برای تیوبینگها
- پوشش لوله اپوکسی مایع
- پوشش اپوکسی مایع تسهیل جریان
- پوشش اپوکسی محافظ خوردگی و تسهیل جریان
- پوشش لوله ملات سیمانی
جمع بندی
لولهها به منظور جلوگیری از یخ زدگی، اتلاف انرژی، خوردگی و پوسیدگی و …. میتوانند عایق کاری شوند. انواع مختلفی از عایق برای لولهها استفاده میشود. برای مثال در این مقاله به عایق کاری لولههای فولادی پرداختیم. جهت اطلاعات بیشتر درباره عایق کاری لولههای تاسیسات میتوانید به صفحه موردنظر مراجعه کنید. دستهای از عایقها بیرونی هستند و برخی از عایقها نیز در سطح داخلی لولهها به کار برده میشوند. عایق کاری بیرونی در لولههای تاسیسات ساختمانی بسیار متداول است.
فرایند عایق کاری پس از نصب لولهها انجام میشود. برای حفاظت از لولههای آب و همچنین اتلاف گرما در تاسیسات ساختمانی بهترین گزینه عایقهایی با جنس پلی اتیلن است. همچنین از عایق پشم شیشه نیز میتوان برای محافظت از لوله در برابر حرارت و صدا استفاده کرد. اگر در جهت عایق کاری لولههای فولادی سوالی دارید میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
ارتباط با ما
اگر به فکر صرفهجویی در هزینه و انرژی هستید و میخواهید از مزیتهای کاربردی عایق کاری بهرهمند باشید، پس نیازمند عایق کاری لولههای فولادی هستید. میتوانید از طریق راههای ارتباطی شرکت، با ما در ارتباط باشید. تا پس از ثبت درخواستتان گروه پشتیبانی به درخواست رسیدگی کند. واحد تحقیقاتی و فنی از محل مورد نظر شما بازدید کرده و در نهایت به کمک شما خواهند پرداخت و خدمات لازم را ارائه میکنند.