عایق کاری لوله فرایندی در راستای حفظ انرژی است که در آن لوله با ماده یا ترکیبی از مواد پوشانده میشوند تا جریان یافتن انرژی گرمایی یا صوتی را به عقب بیاندازد. بدین ترتیب موجب حفظ انرژی میشود و بر دمای سیستم کنترل بهتری دارد. درواقع در بخش عایق کاری لوله این موضوع را باز کردهایم. حال در این مقاله هدف این است تا شما را با عایق کاری لولههای صنعتی آشنا کنیم.
بهطورکلی عایق کاری لولههای صنعتی با استفاده از مواد یا ترکیبی از مواد در اطراف لوله با روشهای مختلف در انواع عایق لوله انجام میشود. تا بهگونهای انتقال انرژی گرمایی را به تاخیر بیاندازند. در حالت کلی عایق لوله در هر نوع و مدلی باعث کاهش تلفات انرژی میشود و از این طریق میتوان در کاهش هزینههای انرژی تاثیر بسزایی داشت.
از آنجایی که لولههای صنعتی نقش بسیار مهمی در فرآیندهای صنعتی به ویژه تاسیسات پتروشیمی و نفت دارند. به این دلیل که لولهها بخش اصلی سازههای نیروگاهی مانند بویلرها و توربینها هستند که آنها را به یکدیگر متصل میکنند. به کمک لولهها در هر نوعی میتوان جریان ماده و انرژی را امکانپذیر کرد.
برای اینکه چنین فرایندهایی به درستی انجام شود مواد موجود در درون لولهها باید در شرایط عملیاتی خود مانند فشار مناسب، دما و ویسکوزیته قرار گیرند. لولههای صنعتی از رایجترین انواع لولههای فولادی میباشد و در حالت کلی لوله صنعتی به لولهای گفته میشود که از جنس فولاد کربن دار است و به شکل ورق سیاه درزدار در بازار تولید میشود.
کاربرد لوله صنعتی چیست؟
لولههای صنعتی کاربرد گستردهای در صنایع مختلف دارند. از همینرو باید نسبت به عایق کاری لولههای صنعتی اقدام کنید. همچنین لوله صنعتی برای ساخت سازههای صنعتی کاربرد دارد و در شرایط ناپایداری آب و هوا، بهترین گزینه برای انجام پروژههای ساختمانی میباشد. همانطور که از نام لوله صنعتی پیداست، برای مصارف صنعتی و ساختمانی کاربرد دارد. عمدهای از کاربردهای لوله صنعتی عبارتاند از:
- انتقال سیالات
- ساخت سازههایی چون پلهای فلزی و خرپاها
- صنایع پتروشیمی
- کارخانجات
- انتقال مواد (نفت و گاز)
- انجام پروژه های صنعتی و ساختمانی
- ساخت تجهیزات ایمنی در راهها
انواع لوله صنعتی
- لوله صنعتی آلیاژی: لوله صنعتی به دلیل درجه حرارت بالایی که در مقیاس مختلف به آن داده میشود، مقاومت بالایی دارد. به دلیل این مقاومت این لوله در صنایع شیمیایی و صنعت برق کاربرد زیادی دارد.
- لوله صنعتی بدون درز (مانیسمان): لوله صنعتی بدون درز که یکی از انواع لولههای صنعتی میباشد، در صنعت گاز، نفت و پتروشیمی کاربرد دارد.
- لوله صنعتی گالوانیزه: این نوع از لوله صنعتی گالوانیزه است. لوله صنعتی گالوانیزه در برابر اکسید شدن و زنگ زدگی مقاومت بالایی دارد. لوله صنعتی گالوانیزه در دو وزن متوسط و سبک و در طیف رنگهای خاکستری و رنگهای تیره تولید و به بازار عرضه میگردد.
- لولههای چدنی: لولههای چدنی یکی دیگر از انواع لولههای صنعتی میباشند. ویژگیهای منحصر به فردی چون عدم ترکیدن و یخ زدگی، بالا بودن عمر لوله، ضخامت بالا و قیر اندود بودن آن و جلوگیری از صداهای آزار دهنده، مقاومت بالا در برابر لرزش و فشار، فرسایش کم در دراز مدت، قیمت مناسب و خاصیت مانع از خروج بوی فاضلاب دارند. تمامی این ویژگیها این لوله را متفاوت از دیگری کرده است.
همانطور که گفته شد لولههای صنعتی زیرمجموعه لولههای فولادی هستند که پیشتر درمورد عایق کاری لولههای فولادی صحبت کردیم. همچنین از بارزترین ویژگیهای این لولهها میتوان به تنوع بالا، جوشپذیری عالی، بدون درز بودن، قیمت مناسب و ضخامت بالا در آنها اشاره کرد.
مزایای عایق کاری لولههای صنعتی
- عایق کاری لولههای صنعتی باعث کنترل دمای سیستم پایپینگ میشود.
- سبب میشود تا از جریان یافتن بخار و تراکم آب در سطوح سرد جلوگیری شود.
- موجب افزایش راندمان عملیاتی سیستمهای گرمایشی و سرمایشی میشود و همچنین قدرت و سرعت فرآیند را افزایش می دهد.
- عایق کاری لولههای صنعتی خسارات عمده در لولهکشی در هنگام آتشسوزی یا آسیبات دیگر را کاهش میدهد.
- ازطرفی تا حد زیادی از انتشار آلایندهها در جو جلوگیری میکند.
- عایق کاری لولههای صنعتی به آنها خاصیت ضد حریق بودن، حفاظت در مقابل آتش و مانع از آلودگی صوتی میشود.
انواع عایق کاری لولههای صنعتی
عایق کاری لولههای صنعتی همانند خدمات مربوط به عایق کاری لولههای تاسیسات است و براساس پارامترهای مختلفی در انواع زیر دستهبندی میشوند.
انواع عایق براساس عملکرد
- عایق گرم: عایق گرم همانطور که نامگذاری شده است، بر روی سطوح گرم سیستم لولهکشی انجام میشود. این عایق برای جلوگیری از جریان یافتن انرژی گرمایی مایعات مناسب و استفاده میشود. بنابراین، هدف اصلی عایق گرم در لولهکشیها، حفاظت از گرما و حرارت است. الیاف معدنی، پشم شیشه، سیلیکات کلسیم و مواد مشابه معمولا به عنوان ماده عایق گرم استفاده میشود.
- عایق سرد: این عایق برعکس عایق گرم میباشد. درواقع از عایق سرد در سطوح سرد سیستم لولهکشی استفاده میشود. هدف عایق سرد برای جلوگیری از افزایش گرما از خارج یا همان (حفاظت از سرما) یا حتی برای جلوگیری از میعان استفاده میشود. فوم پلی اورتان، فوم پرلیت اکسپند شده، فوم پلی استایرن اکسپند شده و غیره مواد عایق سرد هستند که به طور گسترده در عایق سرد مورد استفاده قرار میگیرند.
- عایق صوتی: عایق صوتی یکی از انواع عایق در لولههای صنعتی میباشد. این عایق برای کلیه لولهکشیهایی که تولید صدا میکنند و منجر به آلودگی صوتی میشود، در نظر گرفته و ارائه می شود. هدف عایق صوتی کاهش نویز (لرزش) در لولهها به یک حد قابل قبول است. حداقل ضخامت برای عایق آکوستیک به طور معمول 75 میلیمتر است. از فوم آکوستیک، فایبرگلاس، فومهای پلی استر، پلی اورتان، وینیل و مواد مشابه به عنوان ماده درعایق صوتی استفاده میشود. بیشترین کاربرد این عایقها مربوط به موتورخانه و ساختمانها میباشد.
- عایق حفاظت شخصی: عایق محافظت شخصی طبق نامگذاری انجام شده برای جلوگیری از آسیب دیدگی پرسنل یا افراد در معرض لولهکشی اجرا میشود. تا درصورت ترکیدن یا انفجار در امان باشند. تمام سطوح لولهکشی که دمایی بیش از 65 درجه سانتی گراد دارند، با این عایق،عایق کاری میشوند. مناطقی که برای عایق کاری در دسترس نیستند را نیز با یک محافظ مش فلزی، الیاف معدنی و مواد دیگر محافظت میکنند.
انواع عایق براساس جنس عایق
- عایق فیبری: درواقع عایق فیبری از الیافی با قطر کوچک تشکیل شده است. این الیاف ممکن است به صورت عمودی یا موازی با سطح عایق بندی شده باشند. همچنین الیاف میتواند در حالتهای بافته شده یا نبافته شده باشد. از پشم شیشه و الیاف معدنی به طور گسترده در عایق کاری لولههای صنعتی استفاده میشود.
- عایق سلولی: عایق لوله در نوع سلولی شامل سلولهای کوچک است که از یکدیگر جدا شدهاند. شیشه یا پلاستیکهای فومی شکل مانند شیشه سلولی (cellular glass)، فوم فنولیک (phenolic foam) یا لاستیک نیتریل (nitrile rubber) است.
- عایق گرانولی: عایق در نوع گرانوله شامل حفرهإها یا فضاهای توخالی عایق است. این نوع عایق با اتصال دهندههای آلی و الیاف ترکیب شده است. گاهی اوقات آنها برای ایجاد یک عایق محکم و سخت، یک واکنش شیمیایی روی آنها انجام میدهند. سیلیکات کلسیم و ورمیکولیت نمونههایی بارز از این نوع عایقها هستند.
استانداردهای عایق کاری لولههای صنعتی
استانداردهایی برای عایق کاری لولههای صنعتی وجود دارند که برای مثال در زیر نمونههایی از دستورالعملهایی را برای عایق کاری لولههای صنعتی ارائه شده است:
- ASTM C533, ASTM C547, ASTM C552, ASTM C591, ASTM C592, ASTM C610, ASTM C612, ASTM C795, ASTM C892, ASTM C165, ASTM C240, ASTM C302, ASTM C303, ASTM C335, ASTM C356, ASTM C390, ASTM C446
- BS 1902 Part 6, BS 4370 Part 2, BS 5608
- IS 11239, IS 12436, IS 9428, IS 8183, IS 4671, IS 3690
- ISO 15665
نکات مهم در عایق کاری لولههای صنعتی
- ضخامت نوع عایق براساس فاکتورهایی چون اندازه لوله، دمای عملکرد، فرایند کنترل دما (میزان کاهش و افزایش دما) و… تعیین میشود. اغلب عایقها با ضخامت حداقل 25 میلیمتر در عایق کاری لولههای صنعتی استفاده میشود.
- اگر ضخامت عایق لولهها بیش از 75 میلیمتر باشد، عایق باید در دو یا چند لایه اجرا شود.
- عایق کاری لولههای صنعتی نباید پیش از آزمایشهای هیدرواستاتیک و پنوماتیک اعمال شود.
- تمام فلنجها (به جز آنهایی که در محیطهای خورنده و خطرناک خاصیت بالایی دارند و سرویس میدهند) باید عایق کاری شوند.
- تمام ولوهای غیر از شیرهای کنترل و شیرهای تخلیه به عنوان بخش مهم ایمنی باید عایق کاری شوند.
جمع بندی
بهطورکلی هدف از ارائه این مقاله، آگاهی بیشتر شما جهت عایق کاری لولههای صنعتی بود. تمام تلاش ما در این راستا مبنی بر کامل و جامع بودن در آن جمعآوری شد. طبق این مقاله دانستید که لولههای صنعتی از جنس فولاد بوده و درواقع زیرمجموعه لولههای فولادی خواهند بود. بنابراین عایق کاری لولههای صنعتی بخشی مهم و تخصصی میباشد. علاوهبر ماهر بودن در این حرفه باید نکات و دستورالعملهایی جهت عایق کاری رعایت شود.
ارتباط با ما
برای اطلاع بیشتر از خدمات ویژه ما در بخش عایق کاری لولههای صنعتی میتوانید ازطریق صفحه تماس با ما در ارتباط باشید. سپس مشاورین و بخش پشتیبانی با شما ارتباط گرفته و به ثبت درخواستهای شما خواهند پرداخت. با ما همراه باشید.