عایق دما

عایق‌کاری تاسیسات

خدمات عایق‌کاری

معرفی بهترین عایق حرارتی

ذخیره انرژی علاوه‌بر آنکه در هزینه‌ها باعث صرفه‌جویی می‌شود، بلکه  یک کار انسانی بشمار می‌رود و نشان از این قضیه دارد که انسان ارزش طبیعت و فواید آن را به خوبی می‌داند و برای نسل‌های بعد از خود در آینده ارزش قائل است. حال امروزه به علت محدود بودن ذخایر انرژی در اکثر ساختمان‌ها تدابیری اندیشیده می‌شود که مصرف کمترین میزان انرژی بیشترین بازدهی را داشته باشد.

درواقع عایق حرارتی ازجمله مهم‌ترین فرآیندهایی است که باید در تمامی سازه‌های ساختمانی صورت بگیرد، تا از میزان هدررفت انرژی‌های مختلف و باارزش جلوگیری شود. بصورت کلی انواع عایق‌ها پوشش‌های متنوعی هستند که مانع از انتقال و هدررفت انرژی در مقیاس‌های مختلف می‌شوند. از همین‌رو برای عایق کاری تاسیسات ساختمان، از بهترین عایق حرارتی استفاده کنید.

بصورت کلی عایق کاری ساختمان از نظر حرارتی، صوتی و رطوبتی اهمیت بسیار زیادی در کیفیت آسایش و رفاه کاربران و افراد ساکن دارد و در قیمت‌گذاری ساختمان‌ها، املاک و … بسیار موثر و به عنوان آپشن مثبت است.

همچنین باتوجه به آنکه امروزه ضخامت دیوارها به کمترین میزان ممکن کاهش پیدا کرده است ممکن است که انرژی‌های موجود به راحتی هدر بروند و عایق‌های حرارتی بطوریکه از بهترین عایق حرارتی استفاده کنید، از این هدررفت جلوگیری می‌کنند. درادامه این مطلب به بررسی بهترین عایق حرارتی، انواع آن و … خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

درواقع می‌توان گفت عایق‌های حرارتی را برحسب موادی که در ساخت آنها مورد استفاده قرار می‌گیرند مورد دسته‌بندی قرار می‌دهند. برای مثال ساختار برخی از این عایق‌های حرارتی با حباب‌های هوا پر شده‌اند؛ که این حباب‌های هوا از اتنقال حرارت به نوعی جلوگیری می‌کنند. برخی دیگر از این عایق‌ها حرارت را باز می‌تابانند که در این صورت باید پشت آنها بطور تقریبی حدود 2 سانتی‌متر فاصله هوایی تعبیه شود.

عایق حرارتی چیست؟

همانطور که در بالا گفته شد عایق حرارتی در حقیقت به ماده‌ای گفته می‌شود که می‌تواند از انتقال دما و حرارت از محیطی به محیط دیگر ممانعت و جلوگیری کند. دراصل ماجرا، هدف از استفاده از عایق حرارتی ساختمان جلوگیری از اتلاف انرژی و تنظیم دمای ساختمان در دمای ورودی و خروجی محیط در حالت استاندارد است.

اگرچه عایق کاری حرارتی ساختمان‌ها می‌تواند درنهایت باعث افزایش هزینه‌های ساخت و ساز شود اما نتیجه آن در دراز مدت می‌تواند بطور چشمگیر در هزینه‌های زیادی صرفه‌جویی کند و منجر به افزایش کیفیت آسایش و رفاهی نسبی برای افراد شود. همچنین این موارد درحالی است که ارزش کلی ساختمان را نیز افزایش و بالا می‌برد.

درواقع بکارگیری از بهترین عایق حرارتی ساختمان می‌تواند در بخش‌های مختلف از ساختمان همچون سقف، کف، دیوارها، تاسیسات و … انجام شود. می‌توان گفت عایق کاری استاندارد در هر نوعی باعث می‌شود که در مصرف انرژی ۵۰ درصد صرفه‌جویی را داشته باشیم.

بهترین عایق حرارتی
بهترین عایق حرارتی

ویژگی‌های بهترین عایق حرارتی

  • اصلی‌ترین این ویژگی مقاومت دربرابر حرارت را برای جلوگیری از هدررفتن انرژی داشته باشد.
  • دربرابر عوامل میکروبی و قارچی از مقاومت خوبی برخوردار باشد.
  • دربرابر عوامل خارجی واکنش ندهد واز لحاظ شیمیایی خنثی باشد تا آسیب وارد نشود.
  • دربرابر فشار و حرارت بتواند از مقاومت خوبی برخوردار باشد.
  • دربرابر حرارت و گرمای زیاد چروک و حالت خود را از دست ندهد.
  • مقاوم دربرابر اشعه ماورای بنفش باشد.
  • برای عایق کاری چگالی مناسبی داشته باشد.
  • عمر مفیدی داشته باشد تا برای کاربران بصرفه درآید.
  • دربرابرآتش‌سوزی مقاوم باشد.
  • بهترین عایق حرارتی باید از ضخامت و قیمت مناسب برخوردار باشد.

انواع عایق حرارتی

یونولیت

می‌توان گفت یونولیت به عنوان بهترین عایق حرارتی در ساختمان معرفی و استفاده می‌شود. زیرا همزمان کاربردهایی همچون عایق رطوبتی و عایق صوتی را اجرا می‌کند. همچنین دربرابر زلزله نیز مقاوم است. یونولیت ازنظر ماهیت بی‌اثر است و هیچگونه واکنش شیمیایی به دنبال نخواهد داشت. از آنجا که به هیچ عنوان آفاتی مثل قارچ و باکتری تاثیری در آن ندارد، می‌توان به راحتی از آن در صنعت ساخت و ساز استفاده کرد.

یونولیت اینگونه است که سلول‌های موجود در آن بسیار فشرده هستند، بنابراین وقتی به عنوان ماده اصلی در عایق کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد، مقدار کمی آب جذب می‌کند و باعث ایجاد پوسیدگی و از بین رفتن نمی‌شود.

ساختار یونولیت‌ها بادوام، قوی و همچنین سبک هستند و می‌توانند به عنوان سیستم‌های عایق برای پنل‌ها، نما، دیوارها، سقف‌ها و کف ساختمان‌ها مورد استفاده قرار گیرد، همچنین به عنوان ماده شناور در ساخت ماریناها و پنتون‌ها و به عنوان پر کننده‌های سبک وزن در ساخت و سازهای راه و راه آهن نیز کاربرد دارد.

عایق ایزوهٌم

این عایق به عنوان یکی از مدرن‌ترین و بهترین عایق حرارتی دنیا در صنعت ساختمان‌سازی شناخته می‌شود، که از ویژگی‌های مختلفی همچون داشتن عمر طولانی تا حدود بیش از یک قرن، ضریب هدایتی بسیار بالا، غیرقابل اشتعال درمقابل آتش‌سوزی و حریق، انعطاف‌پذیری عالی، مقاومت بالا دربرابر رطوبت، مقاومت بالا برای استفاده در زیر خاک و آب، مقاومت بالا دربرابر سائیدگی و فرسایش، قابلیت نصب در نقاط مختلف ساختمان و سازگاری عالی با انواع مصالح و … برخوردار است.

این عایق حرارتی ساختمانی دارای ضخامت بسیار نازکی بوده و در هنگام نصب هیچ نیازی به زیرسازی اولیه ندارد. عایق ایزوهٌم علاوه بر ساختمان‌های مسکونی می‌تواند در مکان‌های تجاری، اداری، سوله‌ای، سردخانه‌ها و … به کار برده و مورد استفاده قرار بگیرد.

عایق پشم شیشه

یکی دیگر از بهترین عایق حرارتی که زیاد مورد استفاده کاربران قرار می‌گیرد، عایق پشم شیشه است که از دیرباز در ساختمان‌ها استفاده می‌شده و هنوز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حقیقت این عایق نوعی عایق معدنی است که از ذوب شیشه و تبدیل آن به الیاف معدنی درست می‌شود.

پشم شیشه باعث می‌شود که هوا در بین لایه‌های موجود حبس شود و از اتلاف انرژی جلوگیری کند. ازطرفی پشم شیشه علاوه‌بر آنکه یکی از بهترین عایق حرارتی است، می‌تواند به عنوان عایق صوتی نیز مورد استفاده قرار بگیرد. این عایق دارای وزن کم و سبک بوده و دربرابر حرارت مقاومت بالایی دارد.

البته گفتنی است که پشم شیشه دربرابر رطوبت و نم مقاومت مناسبی ندارد و ممکن است حساسیت‌هایی در این خصوص نیز ایجاد کند.

بهترین عایق حرارتی دیوار
بهترین عایق حرارتی دیوار

عایق پشم سنگ

یکی دیگر از عایق‌های حرارتی ساختمان که کاربردهای متعددی دارد پشم سنگ است که تحمل فشارهای بسیار زیادی را دارد. این نوع عایق نیز همانند پشم شیشه یک عایق معدنی است که از نوعی سنگ آتشفشانی به نام بازالت تولید می‌شود.

این عایق از مقاومت حرارتی بسیار بالایی چون (تحمل دمای ۷۵۰ درجه سانتی‌گراد) برخوردار است و همین امر باعث می‌شود که در مکان‌های مختلفی همچون ساختمان‌ها، پالایشگاه‌ها، لوله‌های حجیم صنعتی، نیروگاه‌ها و … بکار برده شود.

همچنین از عایق پشم سنگ به عنوان عایق صوتی نیز استفاده می‌شود. ازجمله ویژگی‌های دیگر آن می‌توان به مقاومت بالا دربرابر رطوبت، مقاومت دربرابر قارچ و میکروب و … اشاره نمود.

عایق حرارتی الاستومری

طبق مطالب پیشین به اینکه عایق الاستومری چیست پرداخته‌ایم. حال باید گفت که عایق‌های الاستومری از ماده‌ای بنام نیتریل فوم تولید شده‌اند و ویژگی بسیار پراهمیت آنها انعطاف‌پذیری بالا می‌باشد. همچنین همانند عایق‌های دیگر این عایق‌ها دربرابر رطوبت و نفوذ آب مقاوم هستند و برای انواع لوله‌ها، بویلرها، سوله‌ها، مخازن و … قابل استفاده است.

اگرچه این عایق قیمت بالاتری در مقایسه با عایق پشم سنگ دارد اما وزن پایین، کیفیت بالا در عایق صوتی بودن و … باعث شده است که در ساختمان‌های مسکونی بیشتر مورد استفاده قرار بگیرد.

عایق پلی استایرن (XPS)

این نوع از عایق به عنوان عایق حرارتی xps شناخته می‌شود. عایق حرارتی ساختمان از پلی استایرن اکسترود شده ساخته شده است و وزن بسیار کمی دارد و در مصارف بسیار زیادی کاربرد دارد. از این عایق می‌توان برای دیوارهای فونداسیون، سقف‌های تیرچه و بلوک، سردخانه‌ها و … استفاده کرد.

عایق پلی استایرن دارای مقاومت بسیار بالایی دربرابر رطوبت است و همین امر سبب شده تا به سختی دچار پوسیدگی شود و هیچگونه اثرات منفی بر طبیعت و محیط زیست ندارد.

عایق پرلیت

بطورکلی یکی دیگر از سنگ‌های آتشفشانی که کاربردهای متفاوتی دارد سنگ پرلیت است. برای مثال به عنوان عایق از آن استفاده می‌شود. عایق پرلیت اینگونه است که وزن بسیار کمی دارد و دربرابر حرارت و آتش بسیار مقاوم است.

یکی دیگر از کاربردهای ویژه عایق پرلیت استفاده از آن به عنوان عایق صوتی است. همچنین این عایق از نظر شیمیایی خنثی بوده و واکنشی با مواد شیمیایی نمی‌دهد و دربرابر حشرات و میکروب‌ها مقاوم است، بنابراین ویژگی‌های نامبرده شده جز ویژگی‌های بهترین عایق حرارتی می‌باشد.

درمقابل یکی از معایب این عایق مقاومت کم در برابر فشار است و به همین دلیل نمی‌توان از آن در محیط‌های تحت فشار و با رطوبت بالا همچون موتورخانه یا مخازن استفاده کرد.

عایق شیشه اسفنجی حرارتی

یکی دیگر از بهترین عایق حرارتی که از شیشه خالص به دست می‌آید و قابلیت انبساط بسیار بالایی دارد عایق شیشه اسفنجی نام دارد. درواقع می‌توان گفت این عایق دربرابر آب و رطوبت مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهد و به عنوان ماده‌ای نسوز  در بین کاربران شناخته می‌شود.

این عایق همچنین دربرابر حشرات موذی و میکروب‌ها مقاومت بالایی دارد و از مقاومت فشاری خوبی برعکس عایق الاستومری نیز برخوردار است و می‌تواند در مکان‌ها و سازه‌های مختلفی که تحت فشار هستند بکار برود.

عایق تخته فیبری

بطورکلی می‌توان گفت عایق‌های تخته فیبری جز اولین عایق‌های حرارتی بودند که برای ایزوله کردن ساختمان‌ها مورد استفاده قرار گرفتند. عایق تخته فیبری از فشرده کردن پشم،نمد و الیاف‌های گیاهی تولید می‌شود و از ویژگی‌های آن این است که دربرابر فشارهای مکانیکی مقاومت بالایی دارند و دربرابر آتش و حرارت نیز مقاومتی نسبی دارد.

ازجمله مهم‌ترین معایب این عایق‌ها به جذب رطوبت و نم بالا اشاره می‌شود، که درنهایت به کاهش مقاومت مکانیکی آن منجر می‌گردد. همچنین توجه شود که این عایق نباید در محیط‌های مرطوب و نم‌دار استفاده شود.

عایق حرارتی تخته چوب پنبه فشرده

یکی دیگر از بهترین عایق حرارتی مورد استفاده می‌توان به تخته چوب پنبه فشرده اشاره نمود. این نوع از عایق‌های حرارتی همانطور که از نامش پیدا است، از فشرده کردن دانه‌های چوب پنبه ایجاد می‌شوند و از مقاومت فشاری بسیاری برخوردار هستند، اما درمقابل این ویژگی انعطاف‌پذیری مناسبی ندارند.

این عایق‌ها همچنین دربرابر رطوبت و پوسیدگی و فرسایش مقاومت بسیار خوبی دارند و می‌توانند در مکان‌هایی که رطوبت بالایی دارد مورد استفاده قرار بگیرند. همچنین گفتنی است که از نقاط ضعف این عایق‌ها، به قیمت بالا و شکنندگی در آنها اشاره کرد.

نکات مهم در عایق کاری حرارتی

اولین و مهم‌ترین مرحله در عایق کاری حرارتی ساختمان‌ها انتخاب بهترین عایق حرارتی ساختمان متناسب با کار است. به گونه‌ای که با شرایط محیط کاملا سازگاری داشته باشد. همچنین درهنگام انتخاب عایق باید به ویژگی‌های ساختاری محصول مانند مقاومت دربرابر آتش، رطوبت، فشار و … توجه شود. بعد از انتخاب و خرید عایق مناسب، حال حاضر می‌توانید به سراغ نصب و اجرای آن بروید.

  • میزان موثر بودن و نتیجه رضایت‌بخش عایق حرارتی ساختمان ارتباط مستقیمی با نحوه نصب و اجرای آن دارد. نصب عایق نباید تحت فشار باشد و باید ضخامت اصلی عایق بعد از نصب همچنان حفظ شود. در غیر اینصورت مقاومت حرارتی آن بطور چشمگیری کاهش پیدا خواهد کرد.
  • عایق کاری باید به گونه‌ای انجام شود که تمام سطح موردنظر را تحت عایق پوشش دهد در غیر اینصورت ممکن است کارایی آن به نسبت کم شود.
  • چنانچه از لایه‌های ضدرطوبت به عنوان عایق حرارتی ساختمان استفاده می‌شود، باید پیوستگی و قشر ضدرطوبت آن همچنان باقی و حفظ شود.
  • در سقف‌هایی که دارای شیب زیادی هستند نباید از عایق‌های آزاد برای عایق کاری استفاده شود.
  • بر روی سطوح پلی استایرن نباید از رنگ‌های روغنی استفاده کرد، زیرا درمقابل حرارت حساس بوده و ممکن است باعث آتش‌سوزی شود.
  • عایق‌های حرارتی نباید در نزدیکی فن‌های خروجی و اطراف کابل‌های برق و لوازم الکتریکی نصب شود، زیرا خطرساز است.
  • بهتر است که از مصالح غیرفلزی برای نصب بهترین عایق حرارتی ساختمان استفاده شود، تا میزان ضریب انتقال حرارت تا حدودی کاهش پیدا کند. همچنین درصورت استفاده از فلزات نیز باید از پوشش مناسبی استفاده شود.

جمع بندی

طبق این مقاله سعی کردیم مطالبی نظیر عایق حرارتی چیست؟ چه ویژگی دارد ارائه بدهیم. همچنین به معرفی بهترین عایق حرارتی که در انواع مختلف وجود دارد پرداختیم. شما می‌توانید با مطالعه بیشتر و خواسته موردنظر خود طبق عایق کاری متناسب، نوع عایق را در عنوان بهترین عایق حرارتی انتخاب کنید. از آنجایی که نصب و اجرای عایق کاری حرارتی ازجمله فعالیت‌های مهم شمرده می‌شود، می‌بایست حتما در اجرای آن از متخصصین کمک گرفته و به نکات موجود در این زمینه اهمیت داده بشود.

ارتباط با ما

جهت اقدام به عایق کاری حرارتی و استفاده از بهترین عایق حرارتی در راستای کار خود، می‌توانید با کارشناسان موردنظر ازطریق صفحه تماس با ما ارتباط گرفته و بهترین خدمات را از آن خود کنید.