عایق دما

عایق‌کاری تاسیسات

خدمات عایق‌کاری

تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه چیست؟

زمانی که قصد استفاده از محصولات عایق حرارتی را دارید، پشم شیشه و پشم سنگ بهترین گزینه‌های روی میز جهت فرآیند عایق کاری خواهند بود. هر دو این محصولات به‌صورت گسترده‌ای در صنعت ساختمان‌سازی مورد استفاده برای عایق کاری قرار می‌گیرند.

درواقع شباهت نام و شباهت کاربردهای این دو ماده باعث شده تا بسیاری از افراد تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه را متوجه نشوند. به همین دلیل ما در این مقاله قصد داریم به‌صورت کامل به چیستی این مواد و تفاوت‌های این دو عایق پرکاربرد ساختمانی اشاره کنیم. با ما در ادامه این مطلب همراه باشید.

برای تشخیص تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه، ابتدا باید اطلاعاتی درباره این دو محصول ازجمله چیستی آنها و کاربرد و… داشته باشیم. درنهایت بهترین عایق را متناسب با کار انتخاب کرده و آن را برای عایق کاری درنظر خواهیم گرفت.

پشم شیشه چیست؟

پشم شیشه نوعی عایق است که از ذوب شیشه تولید و در بازار عرضه می‌شود. ضخامت کلی پشم شیشه بین 2.4 الی 4.6 میکرون است. ازطرفی به دلیل ضخامت کم، بسیار نرم می‌باشد. الیاف پشم شیشه به شکل سوزنی است و اگر مستقیما با دست و پوست برخورد داشته باشد ممکن است موجب بیماری‌های پوستی شود.

همچنین اگر وارد دهان و ریه شود موجب بیماری‌های تنفسی و ریوی می‌شود. اینگونه برای سلامت مضر خواهند بود. یا زمانی که با چشم تماس پیدا کند خطرات بسیاری را در پی خواهد داشت. بنابراین هنگام استفاده از پشم شیشه کاربران باید از تماس مستقیم با آن جلوگیری و نکاتی را در این‌باره رعایت کنند.

برای مثال باید از لباس ها، دستکش ها و عینک‌های مخصوص در این حوزه استفاده کرد. خوب است بدانید پشم شیشه دربرابر آتش دچار حریق نمی‌شود. اما اگر دما بالا رود سریعا مورد ذوب قرار می‌گیرد و گاز سمی تولید می‌کند.

این امر سبب می‌شود گازها در محیط پخش شوند. تحمل حرارتی پشم شیشه چیزی در حدود 250 درجه سانتی‌گراد است. درواقع بیشترین کاربردهای پشم شیشه در صنعت ورق سازی و تولید ابزار آلات صنعتی است.

پشم شیشه یک عایق بسیار خوب در مقابل حرارت است. در راستای همین موضوع در صفحه معرفی بهترین عایق حرارتی، به آن پرداخته شده است. این محصول به دلیل ویژگی‌های منحصر بفردی که دارد، دارای کاربردهای بسیاری در صنعت است.

تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه
تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه

پشم شیشه برش راحتی داشته و به آسانی نیز اجرا و نصب می‌گردد. این محصول عایق حرارتی همانطور که گفته شد در حداکثر دمای ۲۵۰ درجه سانتی‌گراد بهترین عملکرد را دارد که امکان نصب آن در بسیاری از بخش‌های ساختمان را فراهم می‌کند. ازطرفی می‌توان برای عایق صوتی نیز از آن استفاده کرد.

همچنین در ساختمان‌هایی که مواد انفجاری و یا قابل احتراق در آن‌ها حمل می‌شود بهتر است که برای امنیت بیشتر از پشم شیشه جهت عایق کاری بخش‌های مختلف استفاده شود.

پشم سنگ چیست؟

پشم سنگ نیز مانند پشم شیشه یک عایق صوتی و حرارتی بوده که جز عایق‌های پرکاربرد است. یکی از مواد اولیه برای تولید پشم سنگ بازالت می‌باشد که مشهورترین سنگ آذرین شناخته شده است. درواقع بازالت از باقی مانده فعالیت‌های آتشفشانی به دست آمده و این سنگ به فراوانی در ایران یافت می‌شود این ماده نسبت به پشم شیشه تراکم بیشتری داشته و دربرابر حرارت نیز مقاومت بیشتری را از خود نشان می‌دهد.

حداکثر دمای عملکرد پشم سنگ ۷۵۰ درجه سانتی‌گراد است که نشان‌دهنده مقاومت بسیار بیشتر آن نسبت به پشم شیشه است. زیرا تفاوت دمایی آنها بسیار بالا است. برای اطلاع بیشتر از پشم سنگ و چگونگی ساخت آن پیش‌تر در بخش آیا پشم سنگ عایق صوتی است؟ پرداخته‌ایم که می‌توانید مطالعه فرمایید.

همچنان طی شواهد بدست آمده و آنچیزی که گفته شد، این ماده برای صوت عایق بسیار مناسبی می‌باشد. عرضه و نصب پشم سنگ همانند پشم شیشه بوده و مقاومت بسیار بالایی در مقابل حریق دارد. به‌طورکلی در ساختمان‌هایی که عایق حرارتی و صوتی اهمیت بسیار بالایی به دلیل کاربردهای ساختمان دارد، از پشم سنگ به جای پشم شیشه استفاده می‌شود.

بنابراین همانطور که بسیاری از افراد بدنبال سنگ و نمای  خوبی برای تمام بخش‌های ساختمان هستند، پیدا کردن پشم سنگ باکیفیت نیز اهمیت زیادی در ساخت بسیاری از ساختمان‌ها دارد. پس هنگام خریداری و درنهایت استفاده از این عایق دقت و مهارت کافی را به خرج دهید.

تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه

تا اینجا به مطالبی چون چیستی و ماهیت پشم سنگ و پشم شیشه پرداختیم. طی این موارد تفاوت‌هایی کلی ذکر شد. حال باید بدانید که مهم‌ترین تفاوت‌ پشم شیشه و پشم سنگ در کاربرد ساختمان و هزینه تمام شده آن‌ها است. درادامه تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه به مقاومت و موارد اینچنینی برمی‌گردد. در اینجا به بررسی هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم.

تفاوت قیمت پشم سنگ و پشم شیشه

همانطور که گفته شد، از مهم‌ترین تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه می‌توان به قیمت آنها اشاره کرد. از آنجایی که ماده اولیه پشم سنگ بازالت است بنابراین می‌توان الیاف پشم سنگ را به تراکم بیشتری رساند و آن را تایید کرد، که این امر هزینه کم‌تری را بدنبال دارد. بنابراین اگر در هنگام ساختمان سازی، قیمت عایق‌های حرارتی و هزینه‌های تمام شده استفاده از این مصالح برای شما در اولویت هستند، پشم سنگ می‌تواند در مقایسه با پشم شیشه گزینه بهتری باشد.

درواقع تراکم بیشتر الیاف پشم سنگ سبب می‌شود که این ماده برای استفاده به عنوان عایق صوتی از لحاظ اقتصادی و هزینه‌های متحمل شده بصرفه‌تر باشد. نکته حائز اهمیت دیگر این است که هر دو ماده پشم سنگ و پشم شیشه دربرابر آتش‌سوزی مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهند.

تفاوت کاربردهای پشم سنگ و پشم شیشه

از دیگر تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه می‌توان به تفاوت در کاربرد آنها اشاره کرد. این دو ماده در ساختار الیاف آن‌ها مشابه هستند ولی به دلیل اینکه هر دو آن‌ها دربرابر حرارت به عنوان عایق عمل می‌کنند، به محلی که از آن‌ها در ساختمان استفاده می‌شود و هدفی که از عایق کردن موردنظر می‌باشد بایستی توجه شود و طبق آنچیزی که نیاز است، عایق موردنظر را انتخاب کنید.

در حالت کلی می‌توان گفت که برای سقف سوله‌ و انبارها در هنگام عایق کاری بهتر است که از پشم شیشه استفاده گردد. چرا که از نظر اقتصادی و عملکردی این ماده نسبت به پشم سنگ در این موارد مناسب‌تر می‌باشد. این درحالی است که برای عایق کردن کف و دیوارها در ساختمان‌سازی، استفاده از پشم سنگ از لحاظ فنی بصرفه‌تر بوده و با جلوگیری از تلف شدن انرژی در دراز مدت صرفه اقتصادی نیز پیدا می‌کند.

تفاوت مقاومت پشم سنگ و پشم شیشه

به‌طورکلی یکی دیگر از مهم‌ترین تفاوت پشم شیشه و پشم سنگ این است که مقاومت حرارتی آن‌ها با یکدیگر متفاوت است. برای مثال پشم شیشه در حداکثر دمای ۲۵۰ درجه سانتی‌گراد بهترین عملکرد و مقاومت را داشته، این درحالی است که حداکثر دمای عملکرد پشم سنگ به میزان ۷۵۰ درجه سانتی‌گراد گزارش شده است.

بنابراین می‌توان تفاوت مقاومت پشم سنگ و پشم شیشه را به وضوح قابل درک دانست. حتی در مواردی دیده شده است که پشم سنگ می‌تواند تا دمای ۱۰۰۰ درجه سانتی‌گراد نیز مقاومت خوبی را از خود نشان دهد. بنابراین در ساختمان‌هایی که لازم است دربرابر صوت و حرارت مقاومت خوبی داشته باشند، بهتر است که از پشم سنگ بع عنوان عایق کاری استفاده گردد.

تفاوت رطوبت پشم سنگ و پشم شیشه

از دیگر موارد تفاوت پشم سنگ  پشم شیشه می‌توان به میزان مقاوت آنها دربرابر رطوبت اشاره کرد. مقاومت عایق پشم شیشه در مقایسه با عایق پشم سنگ ، دربرابر رطوبت کمتر است. در اصل، عایق پشم سنگ در محیط‌های مرطوب می‌تواند به راحتی از نفوذ رطوبت پیشگیری کرده و از رشد قارچ و باکتری جلوگیری نماید و مقاومت کند.

زیرا با شرایط مختلف آب و هوایی سازگار است.  درحالی که پشم شیشه نسبت به رطوبت مقاومتی نشان نداده و درصورت تماس با آب یا رطوبت عملکرد اصلی خود را از دست خواهد داد به صورتی که در محیط‌های مرطوب امکان پوسیدگی عایق پشم شیشه و شرایط برای رشد کپک‌ها، قارچ و باکتری وجود دارد.

تفاوت پشم شیشه و پشم سنگ
تفاوت پشم شیشه و پشم سنگ

مشکلات پشم شیشه درمقابل پشم سنگ

یکی از موارد قابل توجه در مقایسه کامل و تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه، ماهیت پشم شیشه است. درواقع می‌توان این مورد را جز مشکل پشم شیشه درمقابل پشم سنگ دانست. درواقع در تماس بودن با پشم شیشه در طولانی مدت سبب ابتلا به بیماری‌های تنفسی  و پوستی خواهد شد.

به دلیل اینکه الیافی که پشم شیشه از آن‌ها تولید شده است دارای پودرهای بسیار ریزی می‌باشد که تنفس کردن آن‌ها در طولانی مدت ممکن است باعث بروز بیماری فیبروزریه و بعد از آن باعث تنگ شدن تنفس در طولانی مدت برای افراد شود که بسیار خطرناک است.

الیاف این ماده سوزنی شکل بوده و چنانچه وارد ریه شود دیگر خارج نشده و سبب به‌وجود آمدن بیماری‌های ریوی می‌گردد و یا اینکه درصورت تماس با پوست باعث خراشیدگی و خارش شدید در افراد با آلرژی‌های پوستی در آن ناحیه می شود. همین موضوع استفاده از پشم شیشه را درمقابل پشم سنگ محدودتر می‌کند.

خواص پشم سنگ

  • پشم سنگ از موادی است که دارای مزایای فراوانی می‌باشد، که یکی از آنها مقاومت بالا دربرابر رطوبت است. این خاصیت اینگونه است که به‌طوری که اگر در محیطی رطوبتی قرار بگیرد کیفیت خود را همچنان حفظ خواهد کرد به همین دلیل از آن در انواع شرایط آب و هوایی می‌توان استفاده کرد.
  • یکی دیگر از مهمترین ویژگی‌های آن مهار کردن درصد بالایی از صدا هست. از همین‌رو عایق صوتی پشم سنگ یکی از عایق‌های صوتی بسیار خوب در این زمینه می‌باشد.
  • هدایت الکتریکی این محصول برابر با صفر می‌باشد که نشان‌دهنده این است که پشم سنگ کاملا نارسانا است.
  • فرآیند نصب و حمل و نقل و همچنین اجرای عایق کاری با آن نیز آسان و به راحتی قابل انجام است.
  • جز دسته موادی است که قابل بازیافتمی‌باشد.
  • دربرابر رشد قارچ و میکروب و حشرات مقاومت می‌کند.
  • پشم سنگ به دلیل نداشتن مواد شیمیایی تجزیه ناپذیر، دارای ثابت ماندن خواص و عمر بالا درهنگام عایق کاری است.
  • به عنوان عایق صوتی و حرارتی خوبی در صنایع نفت گاز و پتروشیمی می‌باشد.
  • حال علاوه‌بر تمامی این مزایا از قیمت و هزینه مناسبی نیز برخوردار می‌باشد. اینگونه که در بسیاری از موارد استفاده از آن اقتصادی خواهد بود.

سخن پایانی

به‌طورکلی در این مقاله به مقایسه کامل پشم سنگ و پشم شیشه و همچنین تفاوت پشم شیشه و پشم سنگ پرداختیم. در راستای این موارد به بررسی ویژگی‌ها، مزایا و معایب هر یک از آن‌ها بطور جداگانه پرداختیم.

همانطور که در این مقاله خواندید در بسیاری از موارد پشم سنگ نسبت به پشم شیشه برتری دارد و از این‌رو می‌تواند انتخاب مناسب‌تری برای عایق کاری درمقابل پشم شیشه باشد. اما توجه شود که پشم شیشه نیز در مواردی کاربرد داشته و عملکرد آن برای عایق کاری کاربردی‌تر خواهد بود. پس می‌بایست باتوجه به مکان و شرایط موردنیاز عایق کاری، عایق موردنظر را بررسی و انتخاب نمایید.

ارتباط با ما

جهت راهنمایی و مشاوره برای عایق کاری در زمینه‌های مختلف و کسب اطلاع از تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه در عنوان‌های مختلف، می‌توانید ازطریق راه‌های ارتباطی با کارشناسان ما در تماس باشید.