عایق دما

عایق‌کاری تاسیسات

خدمات عایق‌کاری

نحوه عایق کاری لوله‌های موتورخانه

تا به اینجا در مقالات متعدد سعی شده است که از ضرورت عایق کاری لوله‌های موتورخانه، کانال‌ها، بویلرها و سایر تجهیزات موتورخانه‌ها شما را آگاه کنیم. بطورکلی یکی از روش‌های پیشگیری از هدررفت انرژی و کاهش مصرف سوخت و ساز در موتورخانه ساختمان‌ها و صنعت‌ها، عایق کاری لوله‌ها‌ی موتورخانه می‌باشد. به این صورت که با عایق کاری لوله‌های آب گرم از مصرف سوخت اضافی جلوگیری و همچنین با عایق کاری لوله‌های آب سرد از یخ‌زدگی آن‌ها جلوگیری می‌کند.

در این مطلب قصد داریم شما را با نحوه عایق کاری لوله‌های موتورخانه آشنا کنیم. پیش‌تر درمورد نحوه عایق کاری لوله با پشم شیشه و نحوه عایق کاری لوله‌های پنج لایه و دیگر موارد صحبت کردیم. پس از همین‌رو بدانید که باید بخش مهم عایق کاری جدی گرفته شود. عایق‌کاری از جمله فعالیت‌هایی است که برای ممانعت از ورود رطوبت، گرما، سرما، کنترل صدا، کاهش انرژی کاربرد دارد. یکی از اهداف مهم در عایق کاری همان پیشگیری از اتلاف انرژی و هزینه‌های اضافی است.

درواقع برای انجام یک عایق کاری مناسب باید با انواع روش‌های عایق کاری آشنا شوید تا بتوانید با توجه به دستورکار موجود بهترین انتخاب را داشته باشید. شرکت عایق دما  در کنار شما است تا بهترین کیفیت را ارائه دهد. بنابراین برای آشنایی با نحوه عایق کاری لوله‌های موتورخانه با روش‌های مختلف با ما همراه باشید.

برای درک بهتر این موضوع و داشتن یک ذهنیت در رابطه با انرژی هدر رفته، می‌توان این گونه گفت که حرارت اتلاف شده در هر ثانیه، از یک متر لوله دو اینچی بدون عایق در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد ۲۲۰ وات بوده و در هر ثانیه از یک متر لوله چهار اینچی این میزان هدر رفت ۳۸۰ وات می باشد.

از همین‌رو و همچنین بنا بر دلایل این چنینی مبنا بر پایه آنها، این روزها عنوان عایق کاری برای به حداقل رساندن میزان مصرف انرژی بسیار مورد توجه کشورهای توسعه یافته قرار گرفته و به یکی از سیاست‌های اصلی در دنیای صنعتی تبدیل شده است. طبق آمارهای جهانی که بدست آمده است، تقریبا ۶۰ درصد از درآمد سرانه جامعه به خرید انرژی اختصاص داده می‌شود و به منظور تامین انرژی مورد نیاز برای وسایل گرمایشی نیز بالغ بر ۳۰ درصد انرژی تولیدی به مصرف می‌رسد. لذا در حال حاضر در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان عایق کاری موتورخانه و تاسیسات آن الزامی شمرده شده است.

عایق کاری لوله‌های موتورخانه
عایق کاری لوله‌های موتورخانه

عوامل موثر در انتخاب نوع عایق لوله چیست؟

پیش از آنکه بخواهید عایق مناسب برای عایق کاری لوله‌های موتورخانه را از میان انواع عایق لوله انتخاب کنید، باید با عوامل موثر در انتخاب نوع عایق لوله آشنا باشید. دو عامل اساسی در انتخاب عایق وجود دارد، قطر لوله و ضخامت جداره عایق این دو مورد می‌باشد. به عبارت دیگر، هر سطحی که نسبت به محیط خود، داغ‌تر باشد، نشان‌ردهنده این است که گرما را از دست می‌دهد. این هدر رفتن گرما به عوامل گوناگونی وابسته است، اما دمای سطح و اندازه آن همچنان از مهم‌ترین فاکتورها در انتخاب عایق به شمار می‌آیند.

هنگامی که عایقی را بر روی سطحی داغ قرار دهید، دمای سطح خارجی کاهش پیدا می‌کند. این مورد در لوله‌ها و عایق لوله نیز مشاهده می‌شود. هنگامی که دمای سطح، کمتر از محیط باشد نیز شرایط نسبتا مشابهی اتفاق می‌افتد. در هر دو حالت، قسمتی از انرژی هدر می‌رود. این هدر رفت انرژی به طور معمول با استفاده از عایق‌های مناسب برای لوله‌های موتورخانه جبران می‌شود. در ادامه، دو مورد از عوامل موثر در انتخاب نوع عایق لوله را توضیح خواهیم داد.

قطر لوله

قطر لوله در اندازه‌های بسیار مختلف و بر اساس سیستم SI و یا دیگر سیستم‌ها انتخاب می‌شود. برای نصب کردن عایق لوله‌های موتورخانه  باید قطر خارجی لوله را در نظر بگیرید که این موضوع به ویژه در مورد عایق کاری لوله‌های فولادی اهمیت بیشتری دارد. زیرا اندازه قطر خارجی در لوله‌های فولادی تفاوت زیادی با قطر داخلی این لوله‌ها دارد. به طور مثال ممکن است لوله فولادی قطر داخلی ۲۵ میلی‌متری اما قطر خارجی ۳۴ میلی‌متر باشد. از همین‌رو قطر لوله‌های در عایق کاری لوله‌های فولادی از اهمیت بالایی بررخوردار است.

ضخامت جداره عایق

تمامی عایق‌های لوله‌ای که در بازار موجود هستند با ضخامت‌های کاملاً متفاوتی عرضه می‌شوند. هر نوع از عایق‌ها باتوجه به کارایی که دارند، از ضخامت مختلفی برخوردارند. به عنوان یک قانون در مبحث عایق کاری طبق دستاورد کوچک و سر انگشتی، به هر میزان که ضخامت عایق بیشتر باشد افت حرارتی کمتر و همچنین محافظت از یخ‌زدگی نیز بهتر خواهد بود. حداقل ضخامت جداره عایق لوله در فضای بیرونی باید برابر با ۱۹ میلی‌متر باشد.

انواع عایق کاری لوله‌های موتورخانه

اکنون که با اهمیت عایق کاری لوله‌های موتورخانه آشنا شدید. حالا قرار است که به بررسی انواع مختلف عایق کاری لوله‌های موتورخانه بپردازیم. رایج‌ترین عایق مناسب لوله‌های موتورخانه پشم شیشه، مل‌ و ماستیک، الاستومری، پشم سنگ می‌باشد. انواع دیگری نیز وجود دارد که کاربرد آنها به نسبت کمتر خواهد بود. جنس عایق تاثیر زیادی در هدررفت انرژی دارد و عملکرد تجهیزات تحت پوشش عایق را کاملا بهینه‌سازی می‌کند. عایق کاری موتورخانه با این روش‌ها انجام می‌شود.

اما در اصل و نتیجه کار یکسان و مشابه می‌باشد.عایق‌ها در انواع مختلفی ساخته می‌شوند ،که هر کدام از آنها در جاهای مختلفی بسته به نوع کار مورد استفاده قرار می‌گیرند. که در ادامه اشاره‌ای به آنها خواهد شد. عایق‌ها از نظر جنس دسته بندی می‌شوند. از جمله عایق لوله‌هایی که در بازار موجود است می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

نحوه عایق کاری لوله‌های موتورخانه

  • عایق پشم شیشه: این عایق به‌عنوان یک عایق همه کاره برای لوله، کانال و تاسیسات موتورخانه محسوب می‌شود. در انواع عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی برای سیستم‌هایی که دمای آنها بین ۲۵۰+ و ۵۰- درجه سانتی‌گراد است، کاربرد دارد. این عایق با بست به لوله‌ها متصل می‌شود. عایق پشم شیشه در سه شکل رولی یا پتویی، تخته‌ای یا پانلی و لوله‌ای تولید می‌شود. چگالی متنوع، وزن سبک، نصب آسان، کندسوزی و خاصیت آکوستیک از ویژگی‌های این محصول می‌باشد. همچنین می‌توان گفت وزن سبک و انعطاف‌پذیری در آنها، باعث شده که عایق پشم شیشه از نوع عایق پرکاربرد درعایق کاری لوله‌های موتورخانه و تجهیزات و تاسیسات می‌باشد. از تفاوت‌های میان عایق پشم شیشه و پشم سنگ، محدوده دمایی مشخص برای هرکدام است.
  • عایق فومی: از جمله عایق‌های ارزان قیمت که کارایی مناسبی دارند و در خیلی از موارد از آن استفاده می‌شود، می‌توان به عایق‌های فومی اشاره کرد. این عایق‌ها از فوم پلی اتیلن ساخته می‌شوند و در لوله‌کشی فضای داخلی و لوله‌کشی ساختمان‌ها به کار می‌روند. اندازه این عایق‌ها بسیار متفاوت است و می‌توانید در بازار آن‌ها را تهیه کنید.
  • عایق پشم سنگ: عایق فیبر معدنی و پشم سنگ بیشتر در سیستم های تهویه مطبوع و سیستم های گرمایشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این عایق‌ها می‌توانند تا دمای ۷۰ درجه سانتی‌گراد را تحمل کنند و مقاومت بالایی از خود نشان دهند. برخی از این عایق‌ها به همراه لایه‌های فول چسب‌دار عرضه می‌شوند که نصب آن‌ها را بسیار ساده‌تر می‌کند. از این نوع عایق می‌توان هم در فضای خارجی و هم در فضای داخلی استفاده کرد. البته در صورتی که قصد استفاده از آن‌ها را در فضای خارجی دارید پیشنهاد ما به شما این است که از لایه‌ای محافظ به نام پلی ایزوبوتیلن استفاده کنید.
  • عایق فنولیک یا فنولی: عایق فنولیک یا فنولی یکی از عایق‌هایی هستند که بیشترین بازه انرژی را دارند و در ضخامت‌های مختلفی عرضه می‌شوند. این عایق‌ها در صنایع مختلفی مانند سیستم‌های گرمایشی، سیستم‌های تهویه در موتورخانه‌ها، صنعت و صنایع پتروشیمی و دریایی مورد استفاده قرار می‌گیرند. عایق‌های فنولی به طور معمول با پوششی از فویل به بازار عرضه می‌شوند. از این عایق‌ها برای پوشش سقف و دیوارها نیز می‌توان استفاده کرد. حداکثر دمایی که این عایق‌ها می‌توانند تحمل کنند بین منفی ۵۰ تا ۱۲۰ درجه سانتی‌گراد است. مانند عایق‌های معدنی، در صورتی که قصد دارید از این عایق‌ها در فضای بیرونی استفاده کنید باید پوشش PBI را در نظر بگیرید.
  • عایق الاستومری: عایق الاستومری در ۳ درجه مختلف در بازار وجود دارد. اولین مدل آن می‌تواند از دمای ۱۰۴ درجه سانتی‌گراد تا ۱۸۲ درجه سانتی‌گراد را تحمل کند که بیشتر در سیستم‌های تجاری به کار می‌رود. دومین مدل آن‌ها می‌تواند از دمای ۱۷۶ درجه سانتی‌گراد تا ۱۸۲ درجه سانتی‌گراد را تحمل کند و بیشتر در مکان‌هایی که دمای بسیار زیادی دارند استفاده می‌شود. نوع سوم آن می‌تواند از دمای ۱۲۱ درجه سانتی‌گراد تا ۱۸۲ درجه سانتی‌گراد را تحمل کند و بیشتر در فولاد ضد زنگ به کار می‌رود. هر سه مدل از عایق‌های نام برده شده قابلیت انعطاف‌پذیری دارند و عایق‌های انبساطی سلول بسته به شمار می‌آیند. این نوع از عایق‌ها به طور معمول بدون هیچ گونه ریتاردر بخار نصب می‌شوند. هنگامی از ریتاردرهای رطوبتی استفاده شود که تاسیسات در محیطی با دمای بسیار پایین و رطوبت بالا قرار داشته باشند. هنگام استفاده از این عایق‌ها در فضاهای خارجی برای جلوگیری کردن از تابش پرتو ماورا بنفش بهتر است از پوشش‌های محافظت‌کننده استفاده کنید.
  • عایق سلولار گلاس: این عایق‌ها از نوعی شیشه استفاده می‌کنند که در اثر فراوری شکل و ساختار بسیار محکمی را به وجود می‌آورند. دمای عملیاتی این عایق‌ها به طور معمول بین ۲۳۲ تا ۴۲۶ درجه سانتی‌گراد است. این عایق‌ها ویژگی‌های منحصربه‌فردی مانند غیر قابل نفوذ، مقاومت در برابر مواد شیمیایی و غیر قابل اشتعال بودن را دارند.
  • عایق مل و ماستیک: این عایق از نوع اقتصادی‌ترین می‌باشد. برای عایقکاری حرارتی لوله‌های موتورخانه و تجهیزات گرمایشی موتورخانه بکار می‌رود. در این نوع از عایق کاری از آن با ضخامت ۵/۲ سانتی‌متری استفاده می‌شود.

نحوه عایق کاری لوله‌های آب گرم

عایق کردن لوله‌های آب گرم در موتورخانه‌ها و ساختمان‌ها یکی مواردی است که انجام آن به صرفه‌جویی در مصرف انرژی کمک بسزایی می‌نماید. به طورکلی برای عایق کردن لوله‌های آب گرم ابتدا باید سطح خارجی آنها کاملا تمیز و اری از هرگونه آلودگی باشد و سپس بر روی آنها دو مرتبه ضدزنگ زده شود. در ادامه پس از آنکه ضد زنگ به خوبی خشک شد، برای عایق کردن لوله‌های روکار و توکار باید به روش‌های زیر عمل شود:

  • عایق کردن لوله‌های توکار: برای عایق کردن لوله‌های توکار، لوله‌ها با عایق پشم شیشه یا پشم سنگ پتویی دارای روکش کاغذی پوشانده می‌شوند. برای پوشاندن کامل لوله‌های آب گرم به این روش، عایق مورد نظر با اره و به اندازه محیط لوله در اندازه‌های مختلف برش داده می‌شود. درنهایت نیز پس از قرار دادن عایق در دور لوله‌ها، برای بستن آن از مفتول‌های گالوانیزه استفاده می‌گردد تا امکان باز شدن آنها به حداقل برسد.
  • عایق کردن لوله‌های روکار: یکی از روش‌های متداول برای عایق کردن لوله‌های موتورخانه در روش روکار این است که ابتدا این لوله‌ها همانند لوله‌های توکار عایق کاری می‌شوند و پس از آن شبیه به لوله‌های به کار رفته در قسمت موتورخانه، بر روی آنها رنگ زده می‌شوند تا با ظاهر مناسب در معرض دید باشند.

نکات مهم در عایق کاری لوله‌های آب گرم

برای عایق کردن لوله‌های آب گرم در ساختمان و موتورخانه رعایت موارد زیر الزامی و برای نتیجه بهتر توصیه می‌شود.

  • قبل از تهیه عایق‌ها در هر انواع و مدلی، اندازه لوله و میزان عایق مورد نیاز برای کار خود را اندازه گیری و سپس اقدام به خرید آن نمایید. هرچه این اندازه‌ها دقیق‌تر باشند، مسلما نتیجه بهتری دریافت خواهد شد.
  • یکی از مواردی که رعایت آن الزامی است، برای انتخاب ضخامت عایق حرارتی و جنس آن باید به میزان تفاوت دمای آب داخل لوله و دمای محیط توجه نمایید.
  • برای عایق کاری لوله‌های آب گرم باید تمامی مسیر لوله‌کشی، شیرآلات و اتصالات مرتبط با آن را عایق کاری کنید.
  • برای عایق کاری بهتر لوله‌ها با نتیجه مطلوب می‌توانید از عایق‌های پتویی پشم سنگ یا عایق‌های لوله‌ای پشم سنگ استفاده نمایید. زیرا گزینه مناسبی برای عایق کاری لوله‌های موتورخانه هستند.
  • با توجه به این نکته که عایق‌ها باید در برابر آتش‌سوزی و احتراق مقاوم باشند، در عایق کاری نباید از ترکیبات قابل اشتعال نظیر چسب استفاده کرد. در زمان عایق کاری از گزینه‌های جایگزین چسب استفاده کنید.

نحوه عایق کاری لوله‌های فلزی

در لوله‌های فلزی انتقال حرارت بسیار بالاست زیرا فلزات گرما را به خود جذب کرده و در انتقال آن سریع‌تر می‌باشند. در صورت عدم عایق کاری اصولی میزان هدررفت انرژی در لوله‌های فلزی موجود در موتورخانه به شدت افزایش می‌یابد. اگر عایق کاری لوله‌های فلزی به درستی انجام نشود موجب پوسیدگی و از بین رفتن لایه‌ها در این لوله ها شده و منجر به ایجاد هزینه‌های بیشتر برای شما خواهد شد. پوسیدگی لوله‌های فلزی منشاء بسیاری از خرابی‌های سیستم تاسیساتی مانند ترکیدگی لوله و نشتی از آن است.

برای عایق کردن لوله‌های فلزی ابتدا باید آنها را پرایمر کرد و در صورت عدم رعایت این نکته لوله‌ها به تدریج دچار پوسیدگی خواهند شد. ازطرفی روند عایق کاری اصولی به درستی پیش نمی‌رود. همچنین توجه شود که اگر لوله‌های فلزی در بستری آهکی قرار دارند باید هر چه زودتر آنها را عایق کاری کرد زیرا در این شرایط لوله‌ها به سرعت دچار پوسیدگی و زنگ‌زدگی می‌شوند. لوله‌های فلزی آب گرم را باید با عایق پلاستیکی پوشانید زیرا موجب پوسیدگی بخش‌های مختلف این لوله‌ها می‌شود.

مزایای عایق کاری لوله‌های موتورخانه

  • تسهیل کنترل دمای مرتبط با سیستم لوله‌کشی
  • جلوگیری از جریان بخار و رطوبت در لوله‌های آب گرم و تراکم در لوله‌های آب سرد که موجب خوردگی و پوسیدگی لوله‌ها می‌شود.
  • افزایش قدرت و راندمان عملیاتی بالا در سیستم‌های گرمایش و سرمایش
  • کاهش آسیب‌های عمده در لوله‌ها در هنگام آتش‌سوزی یا انفجار به دلیل ضدحریق بودن مواد مورد استفاده درعایق
  • جلوگیری از انتشار آلاینده‌ها در محیط و کمک به حفظ محیط زیست
  • جذب صدا و لرزش در سیستم‌های لوله کشی به منظور کاهش آلودگی صوتی

جمع بندی

ما در این مقاله بطورکلی قصد کردیم مطالب مهمی جهت عایق کاری لوله‌های موتورخانه را به شما یادآور شویم. لوله و اتصالات در ساختمان و موتورخانه از نقش و عملکرد مهمی برخوردارند. از همین‌رو عایق کاری لوله‌های موتورخانه بسیار مهم و الزامی شمرده می‌شود. برای انجام این کار بدلیل اهمیت بالا بهتر است با تکنسین‌های مرتبط در این بخش تماس حاصل کرده و خدمات عایق کاری خود را به آنها بسپارید.

همانطور که گفته شد عایق کاری لوله‌های موتورخانه در انواع مختلفی از عایق‌ها و همچنین با روش‌های گوناگون قابل انجام است. پیشنهاد ما به شما این است، طبق نظر کارشناسان عایق موردنظر با هدف شما انتخاب و سپس خریداری شود. همچنین در هنگام انجام مراحل عایق کاری به نکات و دستورالعمل‌های هر عایق که قرار است استفاده شود توجه و رعایت فرمایید.

ارتباط با ما

عایق دما با سالها تجربه در زمینه عایق کاری، خدمات خود را در بخش‌های مختلف عایق کاری چون موتورخانه، لوله‌ها، منابع، کانال و… ارائه می‌دهد. شما مشتریان عزیز برای مشاوره و راهنمایی جهت خرید عایق مناسب و خدمات مربوط به عایق کاری لوله‌های موتورخانه می‌توانید با بخش موردنظر از طریق راه‌های ارتباطی موجود در سایت با ما در ارتباط باشید و درخواست‌های خود در زمینه‌های مختلف عایق کاری را به دست ما برسانید.